Alles over de apk keuring

rdw-erkend

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het doel van de APK keuring is het bevorderen van de verkeersveiligheid en de het beschermen van het milieu.

Een apk keuring kost gemiddeld zo’n € 30,- voor een benzine auto. De keuring voor een dieselauto is vaak iets duurder in verband met een verplichte roetmeting.  Nieuwe dieselauto’s zijn vaak uitgerust met een OBD (voertuigcomputer). Een auto met OBD behoeft geen roetmeting.

Met een ongeldige apk keuring mag de auto de weg niet op, tenzij de auto naar het dichtstbijzijnde keuringsstation gaat. Ook volgt er een boete zodra de keuringsdatum verlopen is. Deze wordt automatisch verstuurd.

Button vervaldatum

 

Keurings frequentie benzine auto’s (4-2-2-1)
Bij een benzine-auto moet de auto voor het eerst gekeurd worden na vier jaar. Vervolgens twee keer om het jaar en daarna ieder jaar

Keuringsfrequentie diesel en lpg auto’s (3-1-1)
Auto’s die op diesel of gas rijden moeten voor het eerst na 3 jaar APK gekeurd worden. Daarna moeten deze auto’s elk jaar gekeurd worden.

Auto’s ouder dan 30
Bij een auto die ouder is dan 30 jaar hoeft de auto slechts om het jaar gekeurd te worden.  Auto’s die voor 1960 gebouwd zijn hoeven helemaal niet gekeurd te worden.

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?
Controleer de vervaldatum van uw auto met behulp van uw kenteken.

De auto mag twee maanden voor het verlopen van de APK gekeurd worden. De nieuwe vervaldatum wordt dan afhankelijk van de ingebruikname en type brandstof met precies 2 of 1 jaar verlengd. Wordt de auto eerder gekeurd dan verplaatst de vervaldatum zich naar de datum waarop de keuring plaats vindt.

Butoon vergelijk apk